Inspirovaná a zmlsaná jídlem nabízeným na BYC jsem nechala přes noc namočit semínka chia. Nabobtnaly a stala se z nich kaše. Poměr vody a semínek jsem odhadla řídíc se starou pravdou slova “přiměřeně”.
Přidala jsem vidličkou rozmačkaný banán a trochu slunečnicových semínek, mandlí a brusinek na ozdobení a křupavou spirulinu na oživení.
Chia v kombinaci s vodou hydratuje zevnitř, což je super třeba pro delší výběhy nebo cyklovýlety letní krajinou. Je bohatá na všechno dobré jako vláknina, bílkoviny, ty správné mastné kyseliny a taky antioxidanty.
Píšou o ní v knize Born to run, prodávají ji v obchodech se zdravou stravou (nejsou levné) a největší pecka je vidět, jak se hladké pevné semínko obalí slizem tak, že vypadá jako buňka v mikroskopu, nebo minimedůza v moři.