Od doby, co nesedím od rána do noci v kanceláři bušíc prsty do klávesnice a hlavou do stěny, mám čas experimentovat. Stavím se na hlavu, peču chleba, vyrábím Yogavody a zajímám se o přírodní esence a jejich využití.
Dneska jsem celá vanilková, což v praxi znamená, že mám za nehty černá semínka a voním jako Bourbon a lepím jako “vocucaný” bonbon.
Návod na něco extra – konkrétně extrakt
V Tchibo jsem si koupila skleněnou lahev, kterou jsem naplnila 5 podélně rozříznutými lusky a zalila vodkou (40% alkoholu). Na tmavém a chladném místě ji nechám stát minimálně 2 měsíce a jednou za čas jí po Bondovsku protřepu. Na vánoce počítám, budu mít sametově jemný extrakt do pečení.
Vanilka se v současné době pěstuje hlavně na Madagaskaru a v Mexiku, odkud ji do Evropy přivezli v 16.století Španělé. Okrajově se pěstuje v Indi, v Ugandě a na ostrově Papua – Nová Guinea. Liší se její aroma, délka lusku a hmotnost. U nás je nejčastěji k dostání ta madagaskarská, a když se Vám to povede, tak 1 lusk vyjde pod 10 korun. Vanilka je po šafránu nejdražší koření, protože je náročná na servis, tak zvaně je “high maintenance”. Všechno se dělá ručně, včetně opylování (jen v Mexiku žijí včely, které ji zvládnout oplylovat samy).
Používá se do vaření, do pečení, do parfémů, do tabáku i do kosmetiky. Použité (rozuměj) vyškrabané lusky stačí zavřít do nádoby s cukrem a za pár týdnů tam bude vanilkový cukr.
Lusky se dají koupit tady.
Recept na bezedný extrakt najdete tady.