Semínka čia jsou dnes už celkem rozšířená i u nás, a tak přijde vhod recept, který jsem před pár týdny vyzkoušela u kamarádky v Dubaji a s chutí na něj vzpomínám.
Čia a já
Poprvé jsem o nich četla před pár lety v knížce Zrozeni k běhu (Born to run) a první pytlík tehdy velmi draze koupila v prodejně Country Life. Od té doby jsem zkusila různé formy konzumace. Mezi stálice patří pár lžiček semínek v lahvi s vodou, kterou s sebou přes den nosím. Semínka ve vodě “zgelovatí” a díky své schopnosti vázat vodu udržují tělo hydratované a připravené zvládat zvýšenou námahu (třeba tři lekce jógy za den). Mimo jiné jsou zdrojem železa a magnézia, takže mi skvěle nahradí rozpustné tablety a kapsle.
Čia puding s mangem
Suroviny jsou u nás hravě dostupné, jen to mango možná nebude tak šťavnaté a sladké jako v tropech, ale dá se dosladit větší lžící javorového sirupu.
Puding připravíte smícháním
8 lžič čia semínek
2 a půl lžic javorového sirupu
1 lžičky vanilkového extraktu (nebo obsahu jednoho vanilkového lusku)
půl lžičky skořice
a špetky kardamonu se 400 ml kokosového nebo mandlového mléka.
Hmotu pak v uzavřené nádobě necháte přes noc uležet v lednici (nebo aspoň 8 hodin přes den).
Mangové pyré získáte rozmixováním 2 plodů manga (zbavených pecky, to dá rozum) a tolika lžic javorového sirupu kolik uznáte za vhodné.
Pak vrstvíte puding a pyré, až máte celou sklenici pruhovanou a nakonec to ozdobíte třeba semínky granátového jablka nebo slunečnice.
Podávejte k snídani nebo jako dezert kdykoli.
Nenašla jsem vhodné mango, tak jsem použila pyré z jablíček a upřímně, nehodí se k tomu. Ani jako celek nevypadá lákavě. Někdy je metoda pokus-omyl opravdu omyl.