Laskavec a müslinky

Láska, Radost, True Food, Zdraví, Život

Laskavec je český název pro amarant – potravu bojovníků. Je to bezlepková obilovina s vysokým obsahem proteinů a vlákniny. Snižuje cholesterol a pomáhá v boji s rakovinou. Obsahuje mimo jiné kyselinu listovou a železo.

IMG_4323

Jsou to maličké žlutavé kuličky, které se na rozpálené pánvi chovají jako kukuřice a strašně roztomile praskají a prskají po celé kuchyni. Mají sladkou oříškovou chuť a opražené křupou.

Dají se vařit, přidávat jako zahušťovadlo do polévek a nebo smažit (bez tuku) a to je to, co jsem udělala já, abych místo plánovaných müsli tyčinek nakonec vytvořila sypkou směs (müslinky) do jogurtu, mléka nebo jen tak na mlsání.

IMG_4322

Samé dobré přísady:

hrnek amarantu k popukání

půl hrnku neloupaných mandlí nasekaných nahrubo

půl hrnku slunečnicových semínek

půl hrnku borůvek

lžíce kokosového cukru

2 lžíce medu

2 lžíce ghí

špetka soli

lžička vanilkového extraktu

Směs ořechů, semínek, pop-amarantu (rozpálit pánev, přisypat amarant, sledovat, jak puká a po pár desítkách sekund odstavit a přesypat do mísy a celý další týden sbírat kuličky po kuchyni), špetky soli, vanilky a borůvek smíchat v míse.

Na pánvi rozpustit ghí s medem a cukrem na karamel a zalít jím směs v míse. Promíchat a na pár minut (10 stačilo) na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě opéct při nízké teplotě. Nechat vychladnout a skladovat s suchu ve sklenici.

Inspirace je tady včetně krásných fotografií.

Advertisements

One thought on “Laskavec a müslinky

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s